Doprajme dievčatám pohyb, dobrodružstvo a bunkre

“Áno, pre chlapcov je to ideálne,” počujem často, keď rozprávam o Neškôlke či Neškole. Kopec ľudí si v lese a s palicou v ruke predstaví hneď chlapca a dievčatá necháva pomyselne pri bábikách v čistej izbe. V Neškole sa snažíme opustiť klasický stereotyp, že chlapec je silný a divoký a dievča skromné a tiché. V Neškole majú všetci príležitosť robiť konštrukčné projekty, absolvovať dobrodružné výzvy či argumentovať svoj názor v skupine.

Chlapci slobodní, dievčatá tie zodpovedné?

Potrebujú slobodu aj pevné hranice. Mať jasné mantinely, ktoré neprekračujeme aj priestor na vybitie energie. Mať možnosť riadne si zakričať, aj si dupnúť v hádke. To je také… chlapčenské či dievčenské? Už niekoľko rokov v Neškôlke vídame, že je to prirodzené pre všetkých.

Aj preto toto v Neškole doprajeme aj dievčatám. Aj ony majú energiu, ktorú treba minúť rýchlym behom, krikom aj mocenskými hrami. Túto potrebu majú chlapci aj dievčatá a ich spoločné aktivity ich môžu ešte viac zblížiť. 

Zodpovednosť na nich prenášame spoločne – u nás upratujeme všetci a je jedno, či sú služba chlapci alebo dievčatá. Dôležité je, ako to zvládnu a čo sa z toho naučia.

Hrabať sa palicami v zemi? To nie je nič pre moju

Dievčatá a chlapci inklinujú k rôznym typom aktivít a my podporujeme ich vášne. Dávame im však možnosť skúšať všetky, bez ohľadu na to, či sú “chlapčenské” alebo “dievčenské”. Palice, kamene či piesok sú prírodný materiál, ktorý rozvíja senzomotoriku, upokojuje a posilňuje vzťah k prírode – odopierať ho deťom len preto, že je “špinavý” by bolo veľké mrhanie potenciálom vecí, ktoré sú okolo detí každý deň na dosah ruky.

Aj chlapci sa potrebujú starať

A tak, ako chceme dievčatám dopriať zážitok z dobrodružstva, zdravého rizika aj rozhodovania, tak by bola škoda, chlapcom odopierať aktivity, kde sa môžu o niekoho starať, rozvíjať empatiu a láskavosť. Veď z nich raz chceme mať empatických otcov, rešpektujúcich partnerov, aj kvalitných lekárov či učiteľov. Na všetky tieto role potrebujú aj jemnosť a empatiu.

Záver?

Každá škatuľka je človeku tesná. A deťom špeciálne, lebo oberá o rôzne skúsenosti a možnosti, ktoré im pomôžu vyrásť v komplexnú osobnosť. Snažíme sa o to, aby sa stali tým kým chcú, nie tým, kým chceme my.

A do prírody s nimi! So všetkými 🙂